۱۵ شهریور ۱۳۹۹، ۱۰:۰۵

یک مقام مسئول مطرح کرد

سنجش باید از پذیرش جدا شود/ سنجش ۲ بار در سال انجام شود

سنجش باید از پذیرش جدا شود/ سنجش ۲ بار در سال انجام شود

معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سنجش و پذیرش باید از هم جدا باشند، دنبال این هستیم سنجش از یک بار در سال به دو بار در سال افزایش یابد.

به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم سوزنچی معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره وضعیت کنکور گفت: واقعیت این است که ما در هر سیستمی که تعدادی ظرفیت داشته باشیم و تعدادی متقاضی در آن باشد، ناگزیر از انتخاب هستیم که این ظرفیت را به چه کسی بدهیم؟ اما سوال این است که این انتخاب چگونه و به چه صورت و با چه سیستمی باشد که به نحو مطلوب به نتیجه برسد.

کنکور اولین بار سال ۱۳۱۷ برگزار شد

وی ادامه داد: کنکور در کشور ما به طور سنتی برگزار می‌شود، اولین بار در سال ۱۳۱۷ که تعداد متقاضیان از تعداد صندلی‌ها بیشتر شد، کنکور توسط دانشکده‌ها برگزار شد در سال ۱۳۲۴ این آزمون‌ها به صورت دانشگاهی شد و دانشگاه تهران این آزمون را برگزار کرد و خیلی دانشگاه‌های دیگر مانند دانشگاه تهران این آزمون را برگزار کردند.

سال ۱۳۵۴ سازمان سنجش تشکیل شد

معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در سال ۱۳۴۲ که تعداد متقاضیان خیلی بیشتر شد و از طرفی هم فرآیند تصحیح آزمون زمان بر بود، آزمون به صورت تستی برگزار شد که راحت تر باشد. در همان زمان خیلی‌ها به نتیجه این آزمون تشکیک کرده و گفتند این روش مناسب نیست بر همین اساس دوباره برخی دانشگاه‌ها آزمون تشریحی گذاشتند و در سال ۱۳۵۴ سازمان سنجش آموزش کشور تاسیس شد.

وی ادامه داد: حتی آن موقع هم سازمان، متولی سنجش و دانشگاه‌ها خود پذیرش داشتند بعد از انقلاب که تقاضاها خیلی افزایش داشت کم کم این مسائل در سازمان سنجش متمرکز شد، سازمان متولی سنجش و پذیرش شد و الان تمام سیستم ما در آنجا متمرکز شده است و در ۴ ساعت کنکور تکلیف زندگی افراد را مشخص می‌کند چون سنجش و پذیرش یک جا است.

سوزنچی ادامه داد: اگر ۴ ساعت خوب آزمون ندهی و خوب نباشی باید سال بعد شرکت کنی و اگر متقاضی پسر باشی باید به سربازی بروی و خانم‌ها باید چند سال پشت کنکور بمانند و در حال حاضر یک راه باریک کوچک داریم که تعدادی متقاضی پشت آن است.

۸۰ هزار صندلی بسیار پرمتقاضی برای یک میلیون داوطلب

وی ادامه داد: ۸۰ هزار صندلی دانشگاه دولتی بسیار متقاضی است که بیشتر از یک میلیون نفر برای پذیرش در آن کنکور می‌دهند و این وضعیت موجود را سخت و پیچیده کرده است.

حذف کنکور سال ۸۶ تصویب شد

وی به بحث کنکور و سهمیه‌ها اشاره کرد و گفت: بعد از انقلاب شورای عالی انقلاب فرهنگی این کارها را انجام داد، سال ۱۳۸۶ کم کم مجلس هم شروع کرد قوانینی را در این حوزه تصویب کرد که در سال ۸۶ اولین قانون حذف کنکور توسط مجلس تصویب شد.

معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اما به جای آنچه باید بیاید؟ این قانون می‌گوید به جای کنکور باید سوابق آموزشی جایگزین شود اما در عمل این اتفاق نمی‌افتد چون معدل دبیرستان هم خیلی مرجع تفکیک مناسبی نیست. بسیاری از دانش آموزان در دبیرستان‌ها دارای معدل ۱۹ و ۲۰ هستند و همین مساله را پیچیده‌تر کرده است.

وی خاطرنشان کرد: سال ۹۲ مجلس قانون سنجش پذیرش دانشجو را تصویب کرد. البته ذیل آن قید شده که باید با سیاست‌های شورا باشد ولی یک شورای سنجش و پذیرش نیز درست شد که تصمیماتی را درباره کنکور بگیرد که این شورا یک قانونی را در سال ۹۵ برای آزمون تحصیلات تکمیلی گرفت (دکتری قبلاً کنکور نداشت) در حال حاضر کارشناسی ارشد و دکتری کنکور دارند چون بسیاری از این متقاضیان الان به مقطع ارشد و دکتری رفته‌اند.

سوزنچی ادامه داد: ما حدود یک سال است که روی این ماجرا کار می‌کنیم.

اولین سهیه بندی ویژه مناطق محروم در سال ۱۳۴۸

وی ادامه داد: کاری که شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام داده این است که ما در بحث کنکور و سهمیه‌ها اول باید آنها را از هم تفکیک کنیم و باید بدانیم فلسفه شکل گیری کنکور و سهمیه‌ها چه بوده، اولین سهمیه بندی برای مناطق محروم در سال ۱۳۴۸ رخ داد که اول برای ۵ منطقه بود و اکنون برای سه منطقه است.

وی افزود: فلسفه سهمیه‌ها این است که رقابتی برگزار می‌شود و ما باید این رقابت را عادلانه برگزار کنیم. یعنی سوال‌ها و آزمون برای همه به یک صورت برگزار می‌شود ولی آیا کسانی که وارد این آزمون می‌شوند شرایط شان یکسان بوده است؟ خیلی از این افراد از مناطق محروم هستند که امکانات مناسبی نداشتند و این فرد می‌خواهد با افرادی رقابت کند که امکانات بیشتری داشته‌اند، برای جبران این، یکسری سهمیه قرار می‌دهیم.

حذف برخی از سهمیه به دلیل عدم متقاضی

وی افزود: در حال حاضر سهمیه‌های مختلفی داریم، رزمندگان، المپیادها، کارگر نمونه، سیل زدگان، زلزله زدگان که در مجموعه ۱۸ الی ۱۹ سهمیه هستند که این ماجرا را خیلی پیچیده کرده است. برخی از سهمیه‌ها مانند سهمیه رزمندگان که به وسیله شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده بود به دلیل اینکه متقاضی ندارد خود به خود حذف شده است و در حال حاضر دو تا سه سهمیه مساله اصلی ایجاد کرده است و ما روی آنها متمرکز شده‌ایم.

وی افزود: یک سهمیه ایثارگران است که مصوب مجلس در سال ۹۲ است و در همان سال نیز ابلاغ شد، در سال ۹۶ قانون جامع ایثارگران در برنامه ششم تغییراتی ایجاد کرد الان بحثی که در مورد سهمیه ایثارگران وجود دارد این است که مجلس سال ۹۶ مصوب کرد که علاوه بر سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگران، یک سهمیه ۵ درصد هم برای همسران و جانبازان زیر ۲۵ درصد و همسران و فرزندان رزمندگان با حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه لحاظ شود.

وی افزود: سهمیه ۲۵ درصدی همیشه بالای ۲۰ درصد آن خالی می‌ماند و مازاد آن با ظرفیت آزاد پر می‌شد. اما مجلس یک تبصره زد که از الان به بعد، مازاد سهمیه ۲۵ درصدی باید از سهمیه ۵ درصد پر شود این باعث شده که تعادل پذیرش در کشور بهم بریزد در حال حاضر یک کارگروه مشترک با مجلس ایجاد کرده‌ایم تا این کار را به سرانجام برسانیم امیدواریم مجلس نیز در این خصوص اصلاحاتی ایجاد کند.

وی ادامه داد: یک سهمیه نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی تحت عنوان سهمیه بومی گزینی دارد که قبلاً در رشته‌های پرطرفدار ۴۰ به ۶۰ و مابقی رشته‌ها ۲۰ به ۸۰ بومی گزینی می‌شد که سال ۶۹ تصویب شده و به احتمال زیاد تغییر می‌کند.

م خالفت برخی از سازمان‌های دولتی با تغییر کنکور

سوزنچی افزود: یک بحث هم کنکور است ما در ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور آن را پیش می بریم و مانند المپیک است که ۴ سال تلاش کنی و ۱۰ ثانیه دوی صد متر را اگر نتوانی بدوی تمام تلاشت از بین می‌رود و این نباید به این صورت باشد، ما آن را تغییر می‌دهیم البته مقاومت بسیاری وجود دارد، یکسری سازمان‌های دولتی مخالف هستند.

سنجش و پذیرش باید جدا شود / سنجش ۲ بار در سال انجام گیرد

وی افزود: ما قبول نداریم که سنجش و پذیرش در هم تنیده باشند باید سنجش و پذیرش از هم جدا باشند. دنبال این هستیم سنجش از یک بار در سال به دو بار در سال افزایش یابد یعنی اگر کسی نتواند یک بار سنجش شود برای بار دوم بتواند این کار را انجام دهد.

وی ادامه داد: همچنین به دنبال این هستیم که آزمون فقط تستی نباشد و انواع هوش‌های دیگر سنجیده شود. سوابق تحصیلی پررنگ‌تر شود و در حال حاضر سیاست‌های آن را در ۸ سیاست مدون شده و بحث کارشناسی در حال انجام شدن است. ما دنبال این هستیم حالت المپیک وار کنکور حذف شده و استرس خانواده‌ها کم شود.

کد خبر 5015598

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • سعید IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۵
      1 0
      این آقا مقام مسئول کنکور نیست. حتی شورای انقلاب فرهنگی اختیاری نداره چون برگزاری کنکور مصوبه مجلس هستش. چرا با نماینده ها صحبت نمیکنید؟